Programkereső

A terepasztalok szerelmesei idén tavasszal Szolnokon találkoznak

Csaknem kétezer négyzetméteren tíznél több terepasztallal várják a látogatókat a 9. Szolnoki Országos Vasúttörténeti és Vasútmodell Kiállításon március 17. és 19. között az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.
 
Molnár Lajos Milán, a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ ügyvezető igazgatója az eseményről tartott sajtótájékoztatón elmondta: három év kihagyás után rendezik meg a kiállítást, amelyen a korábbi évekhez képest hangsúlyosabb lesz a vasúttörténeti rész. Szolnok város életében, iparában 1847 óta meghatározó szerepe van a vasútnak – jegyezte meg.
 
 
Pálinkás Csaba, a kiállítás főszervezője elmondta: a kulturális központ két épületében,
 
csaknem kétezer négyzetméteren, tíznél több terepasztallal várják a látogatókat.
 
Hozzátette: korábban nem látott, illetve újraépített vasútvonalak, terepasztalok segítségével mutatják be Szolnok vasúttörténetét és a vasúti kulisszák mögé is betekinthetnek a látogatók. A Magyarországon levő összes vasúti szerelvényt megépítették legóból, több száz méter hosszú és több méretarányban készülő vasúti terepasztalok, köztük egy
 
„retro Balaton vasút” épül az Aba-Novák Agórában.
 
Új kiállító a békéscsabai Kandó Kálmán Vasútmodellező Klub, de érkezik többek mellett a kiállításra a bátorterenyei Viesmann Modellgyártó Kft. és budapesti Élő Mini Világ Alapítvány is.
 
Az érdeklődők építhetnek a „Viesmann bütyköldében”, részt vehetnek a szolnoki Vasúti Almárium interaktív vasúttörténeti bemutatóján, megtekinthetik a Lego város építményeit és kipróbálhatják a Hild téri parkvasutat.
 
A kiállítással egy időben az Aba-Novák Agóra épületében babakiállítás is lesz,
a kulturális központ régi épülete elé pedig érkezik majd a Petőfi 200 mozgó múzeumbusz – mondta. A Szolnoki Szakképzési Centrum jóvoltából a szakképzésben fellelhető eszközökkel, szakmákkal is találkozhatnak a látogatók. A tervek szerint március 18-án, szombaton a mentősök munkájával, eszközeivel lehet majd megismerkedni az Agóra előtti mentőautóban – sorolta a részleteket Pálinkás Csaba.
 
 
Kondor Balázs, a Vasúti Almárium vezetője, vasúttörténeti magángyűjtő elmondta: hetvenöt éve kezdődött a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút (akkori nevén Széchenyi-hegyi Úttörővasút) építése, erről megemlékeznek a kiállításon is. Egy C-50 es mozdony és az ahhoz tartozó kocsik makettjét láthatják majd a látogatók működő formában – emelte ki, megjegyezve: ez egy viszonylag nagyméretű, 1:15-ös méretarányú, egyedi építésű makett. A gyermekvasút tárgyi emlékeit is kiállítják, például gyermekegyenruhát, korabeli használati tárgyakat. Látható lesz a szintén 1:15-ös méretarányban készült, spanyol CAF-gyár egyik jármű prototípusának makettje is.
 
Bemutatják, hogy százhetven év alatt a vasúton belül a távközlés hogyan fejlődött.
A kiállításon lesznek távközlő berendezések, morzé, a működő távgépíró berendezést ki is lehet majd próbálni. A látogatók írógéppel saját névre szóló vasúti bérletjegyet készíthetnek.
 
Érdemes néhány dátumot felírnunk a határidőnaplónkba, ugyanis elképesztő programok várnak ránk. Ebben a cikkünkben arról írtunk, hogy ismét kinyitja a kapuit az ország egyik leghátborzongatóbb elhagyatott helye, itt arról lehet olvasni, hogy miért csak két alkalommal kerül színpadra az Operában idén a János vitéz, itt pedig eláruljuk, mikor lesz ismét látogatható a gellérthegyi futurisztikus víztározó.
 
lelépő.hu, a fotók illusztrációk, forrás : Vasútmodell Terepasztal Facebook oldala

Ez is tetszeni fog

Hozzászólás lezárva.