Természetjáró

Így válaszd ki a tökéletes túrazsákot

Egy kirándulás, esetleg egy hosszabb teljesítménytúra vagy több napos barangolás ideje alatt különösen fontos az, hogy mit és mibe pakolunk. Egy jó túrazsák kiválasztása azonban nem is olyan egyszerű feladat, hiszen a kevésbé rutinos túrázók csupán arra vágynak, hogy minden beleférjen. A kérdés azonban ennél jóval összetettebb.

A sportboltokban megvásárolható túrazsákok között többségében csupán árnyalatnyi különbségek vannak, így nehéz megtalálni a legjobb darabot a széles kínálatból. A táskamárkák évek óta arra törekednek, hogy minél több funkciót integrálni tudjanak a túrazsákjukba, hiszen így valóban jól meg tudják magukat különböztetni a többi gyártótól. Ezek a funkciók gyakran nagyon specifikusak, amelyeket a vásárlók talán nem is értenek és nem is tartanak fontosnak. Akkor mégis mire érdemes fokozottan odafigyelni?

Vegyük figyelembe a hátizsák méretét és súlyát!

A túrazsáknak elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy minden elférjen benne, azonban, ha túlságosan nagy darabot vásárolunk, a kirándulás egyetlen nagy cipekedéssé silányulhat. Ha egy több rekeszes, ám kompakt méretű hátizsákot veszünk, arra is ösztönözni tudjuk magunkat, hogy csupán a legszükségesebbeket vigyük magunkkal, így a túrázásunkat is megkönnyíthetjük.

A tökéletes túrazsák tehát kompakt méretű, funkcionális kialakítású és könnyű.

Inkább egy drágább, de jobb minőségűt vegyünk, minthogy idejekorán cserélni kelljen!

Aki még sosem vásárolt túrazsákot, meglepődhet azon, hogy milyen sokba kerül egy-egy igazán jó minőségű darab. Ebben az esetben azonban érdemes a hátizsákra befektetésként tekinteni és olyat választani, ami hosszú évekig bírja a strapát és nem adja meg magát az első út során.

Az anyaghasználat során érdemes odafigyelni, hogy nehezebb poliésztert vagy valódi bőrt tartalmazzon, a vászon is megfelelő lehet, ha vastagabb és jó vízálló vagy viaszbevonattal rendelkezik. A műanyag csatok sem feltétlenül jelentik a silány minőséget, de a fém kapcsok általában a jobb ár-érték-arányról árulkodnak.

Szintén a táska minőségéről árulkodnak a bélések, a pántok varrásai, a duplán varrott felületek, a külső és a belső rekeszek és zsebek száma is.

Ajánlott olyan darabot választani, ami rejtett rekeszt is tartalmaz, hiszen itt biztonságban tudhatjuk készpénzüket és iratainkat.

A kényelem mindenekelőtt

Ellentétben a hagyományos bőröndökkel, amiket egyszerűen magunk mellett húzunk, a túrazsákokat a hátunkon hordjuk majd, így a kényelem elsőbbséget élvez. Érdemes olyan vállpántos kialakítás mellett dönteni, ami elsőre robosztusnak tűnik – tehát bírja a strapát -, azonban használat közben gyorsan megpuhul, így kényelmessé válik.

Már a táska felpróbálásakor érdemes súlyokat beletenni, így valóban pontos képet kaphatunk arról, hogy ideális-e a kialakítása számunkra.

Szintén fontos, hogy a túrazsák hátlapja olyan kialakítást kapjon, ami lehetővé teszi a levegő áramoltatását, így kevésbé fogunk megizzadni viselésekor.

lelepo.hu, fotók: Unsplash

Ez is tetszeni fog

Hozzászólás lezárva.