Ahogy egyre hidegebb van odakint, úgy csábítanak minket egyre jobban a szezon ízei, így az őszi-téli időszak két legfinomabb street-foodja is: a sült gesztenye és a fahéjas mandula. Ezeket azonban otthon is elkészítheted. Mutatjuk, hogyan!
Sült gesztenye
A gesztenyét mossuk meg, majd egy nagyon éles késsel vágjunk x alakot a tetejére. Tegyük egy lábasba, öntsük rá annyi vizet, hogy ellepje, majd forraljuk fel. Hagyjuk pár percet bugyogni, majd tegyük félre, takarjuk le, és 15-20 percig hagyjuk a fedő alatt puhulni. A megpuhult gesztenyéket helyezzük egy tiszta konyharuhára, töröljük őket szárazra. Sorakoztassuk sütőpapíros tepsire, és 170 fokon kb. 10-15 percig süssük, míg a teteje szét nem nyílik.
Melegen frissen, fogyasszuk!
Fahéjas mandula
Egy bögre mandulához, négy-öt evőkanál fahéjas cukorra és egy tojásfehérjére van szükségünk.
A tojásfehérjét habosra keverjük, beleöntjük a mandulát és a fahéjas nyírfacukrot, összekeverjük. Sütőpapíros tepsire helyezzük, 120 fokon körülbelül harminc percig sütjük. Sütés közben többször keverjük meg, forgassuk át a magokat, hogy egyenletesen piruljanak meg. Miután kihűlt, hasonlóan ropogós lesz, mint a cukros változat, csak sokkal egészségesebb!
lelépő.hu, fotók: Canva, Unsplash