Természetjáró

„Ezt egyszer az életben mindenkinek látnia kell” – Interjú Somogyi László balatoni túravezetővel

Somogyi László a Badacsonylábdihegyi Ökoturisztikai Látogatóközpont túravezetője, aki fantasztikus felvételekkel örvendezteti meg rendre azokat, akik az Instagramon követik. Missziójának tartja, hogy bemutassa Magyarország és a Balaton környékének természeti értékeit saját szemszögéből. A természethez és a magyar tengerhez fűződő kapcsolatáról, valamint a téli Balaton mesés arcairól beszélgettünk.

Túravezetőként dolgozol az ország egyik legcsodálatosabb vidékén, a Balaton-felvidéken, emellett pedig fotós is vagy. Melyik szerelem volt meg előbb: a kameráé vagy a magyar tengeré? 

Tapolcán születtem és azóta is itt élek a tanúhegyek között. A két dolog egyszerre alakult. Gyermek korom óta járom a Balaton-felvidéket, leggyakrabban a badacsonyi régiót. Első fényképezőgépemet kilenc éves koromban vettem a zsebpénzemből, ami egy Orosz Smena 8M volt. Azóta sok fotómasina megfordult a kezemben, de el sem tudnám képzelni, hogy ne legyen mindig nálam egy fényképezőgép. A Balaton nádasait is és a nyílt vizét szintén gyerek korom óta járom horgászbottal, távcsővel és fényképezőgéppel. Tavaszi és nyári időszakban vízi túrát is vezetek, őszi és téli időszakban pedig szárazföldit, leginkább Badacsonyban.

Ha a Balatonra gondolunk, általában a nyár, a hűs víz és az isteni borok jutnak eszünkbe, a téli túrázás kevésbé. Ebben az évszakban milyen arcát mutatja meg a Balaton?

Ebben az időszakban a Balaton a csendesebb és nyugodtabb. Kevesebben járnak az túrautakon és az egész táj téli álomba merül. Sokszor reggelente sűrű alacsony köd takarja be a tájat, amiből csak a hegyek teteje látszik ki, a pára fölötti szikrázó napsütésben.

Alacsonyan jár a nap, ezért sok helyen úgy látszik, mintha a Balatonban térne nyugovóra.

Egyszer az életben mindenkinek látnia kell egy téli sajkodi naplementét.

És az élővilág is megpihen?

A téli csendben a Balaton parton messzire hallatszik a szárcsák és a tőkés récék hangja, ha pedig befagy a víz akkor a jég különös és néha félelmetes hangja hallatszik nappal és éjszaka.

A part menti nádasokban sok ilyenkor a Barkós cinege, ami idén az év madara lett.

Néhány áttelelő nagy kócsag és szürke gém áll őrt a vízparton és a szintén áttelelő barna rétihéja imbolyog a nádas felett.

A boros pincékben szépen érik a tavalyi bor, ilyenkor van a borfejtés és a palackozás időszaka. A korán érkező estében, ha tiszta az ég, akkor a téli égbolt csillagképe az Orion nézegeti magát a Balaton tükrében. Ha túrázásról van szó én jobban szeretem az őszi és téli időszakot, pont a csend és a táj gondolkodó, tiszta szépsége miatt.

Hogyan sikerült elkészítened azt a felvételt, amin a Badacsony látható – ahogy Te fogalmazol – derékig párában? A véletlennek volt köszönhető a pillanat elkapása vagy tudatosan készültél rá?

Hagyományos fotómasina mellett drónnal is fotózom. Nálam ez új dolog, szerettem volna kibővíteni a perspektívámat. Visszatérő kedves témám a ködben úszó hegyek fotózása.  Sekély ködben a Badacsonyt a Balaton felől eddig még nem tudtam lefotózni. Drónnal viszont lett rá lehetőségem, csak a megfelelő időpontot kellett kivárnom, ami idén január elején el is érkezett. Igazából tudatosan készültem rá, és szerintem jól sikerült. (Nevet.)

Ha téli kirándulásra indulunk a Balaton-felvidékre, merre érdemes mennünk? Melyik útvonalat ajánlanád?

Érdemes meglátogatni a keszthelyi hosszú hegy valamelyik kilátóját. Én a Bél Mátyás kilátót ajánlom, mert az ott van a balatongyöröki szép kilátó felett, és könnyen megközelíthető. A tanúhegyeket is érdemes megmászni, mert ilyenkor télen mindegyik egyedi arcát mutatja. A téli túrázást réteges öltözékben javaslom, nálam bevált. A tihanyi félsziget igazi csemege ilyenkor, a nap végén egy sajkodi naplementével.

Sajkod a félsziget nyugati oldalán fekszik idilli helyen.

Ajánlom a halápi tanösvényt, ami a lebányászott halápi hegyen megy körbe. Pazar kilátás nyílik a hegyekre és a Balatonra. Információs táblái nagyon érdekesek. A badacsonyi tűzgyűrű tanösvényt és érdemes bejárni, ahol a hegy kialakulásáról, és a szőlőművelés-borászatról lehet információt szerezni.

Érdemes kilátogatni a mólókra és a strandokra is, ahol a téli balatoni élővilágot lehet megfigyelni, ha van egy kis türelem.

Jól beöltözve egy vízparti padon ülve sok érdekes és váratlan dolgot lehet látni. Egy jégmadarat halászat közben, a kormoránok halászatát, esetleg egy dankasirály könnyű röptét, vagy a vadludak messze hangzó gágogását. Szülővárosomat Tapolcát is ajánlott meglátogatni mondjuk egy hegyi túra után, ahol sok vendéglátóhelyen lehet feltöltődni és kipihenni a hegymászás fáradalmait.

Ha valakinek kedve támad a lesenceistvándi szőlőhegyen kirándulni, akkor mindenképpen ejtse útba a Szűz Mária kápolnát, mert nagyon szép a kilátás keleti irányba a Balaton és a tanúhegyek felé.

Onnan a legszebb a téli napkelte.

Az uzsai Kecskevár Kilátó is megér egy kis testmozgást, a kilátás miatt is, és a kirándulók láthatnak egy tipikus Balaton-felvidéki erdei életközösséget.

Lelépő, fotók: Somogyi László

Ez is tetszeni fog

Hozzászólás lezárva.