Természetjáró

Rakonczay Gábor: A Dunán evezni olyan, mint egy akciófilm, tele van meglepetéssel

Rekordot állított fel kajakkal a Duna magyarországi szakaszán Rakonczay Gábor extrémsportoló.
 
A sportember 57 óra 48 perc alatt teljesítette a 417 kilométeres távot, miután Dunakilitiből indulva megérkezett Mohácsra. Rakonczay – aki ez idő alatt mindössze 75 percet aludt. 
 
Rakonczay Gábor múlt pénteken Dunakilitből indult, és a beszámoló alapján az első öt órában negyven percet sikerült faragnia a tervezett menetidőhöz képest. Estére erősödő szél érkezett a folyón, majd az éjszakai szakaszon – már Esztergomnál – a hirtelen felerősödő nyugati oldalszél jelentős, a hajó fölött is átcsapó hullámokat vert.
 
Egy ilyen hullám úgy elcsavarta a hajót, hogy Rakonczay az éjszaka közepén vízbe borult.
 
A járművet sikerült a partra húznia, majd átázott ruháitól megszabadulva evezett el a követkető frissítőpontig. Itt a kísérőbuszban megszárítkozott és átmelegedett, majd azonnal folytatta a túrát.
 
Első alvását Budapest déli részén, szombat 13 órakor tervezte, ám az éjszakai kalandok hatására úgy döntött, nappal halad, amíg tud. Végül a teljes túra alatt három alkalommal 15 percet, egyszer pedig 30 percet aludt. A második nap pirkadattól erős, helyenként 70 km/órás szembeszéllel kellett megküzdenie.
 
Az utolsó 120 km-en már csak frissítő szüneteket tartott, így ért vasárnap éjfél után 10 perccel Mohácsra.
 
„Amikor elvállaltam a felkérést, azt gondoltam, hogy a Duna egy hosszú és unalmas folyó, ehhez képest végig olyan volt, mint egy akciófilm: folyamatosan figyelni kellett, a folyó tele van meglepetéssel. De megcsináltuk” – nyilatkozta az MTI szerint Rakonczay Gábor, akit stílusosan busók fogadtak Mohácsnál.
 
lelépő.hu, fotók: Yettel és Rakonczay Expedíciók

Ez is tetszeni fog

Hozzászólás lezárva.