Természetjáró

Quadosok pusztították ki a természetvédelmi terület egyedülálló fajait

A Fertő-Hanság Nemzeti Park számolt be a rendkívüli természetkárosításról, ami miatt a rendőrségen feljelentést is tettek. 
 
A Fertő-Hanság Nemzeti Park területén található,  Natura 2000 hálózathoz tartozó Jegespusztai gyepen a közelmúltban terepmotorosok óriási pusztítást végeztek. 
 
A gyep nagy területén védett, illetve fokozottan védett fajok egyedei semmisültek meg. 
 
A Jegespusztai gyep az ország egyik kiemelkedő, szentély jellegű buckasor maradványa, amely
 
egyfajta Noé bárkájaként őrzi a homokpuszta élővilágát a szántóföldek tengerében.
 
Szinte teljes területét pannon homoki gyepek borítják, melyek kifejezetten gazdagok védett fajokban.
A területen előfordul a fokozottan védett pókbangó és magyar futrinka, a közösségi jelentőségű homoki nőszirom és jelentős telepe van a fokozottan védett gyurgyalagnak. 
 
Az említett fajokon kívül számtalan orchideafaj (poloskaszagú kosbor, vitézkosbor stb.), a szártalan csűdfű, az érdes csűdfű vagy a tavaszi hérics állománya is károsodott.
 
 
A homokpusztagyepek a taposásra kifejezetten érzékenyek, fejlődésük, a növényzet visszatelepedése évekig eltarthat
– írja a Nemzeti Park Facebook oldalán, hozzátéve, a motorozással kialakult keréknyomok akár évtizedek múltán is felismerhetők, a kialakult nyílt homokfelszínek pedig lehetőséget biztosítanak az özönnövények megtelepedésére. 
 
 
A nemzeti park igazgatóság az ügyben bejelentést tett a természetvédelmi hatóság felé, illetve ismeretlen tettes ellen, természetkárosítás miatt feljelentést tettek a rendőrségen. Egyúttal azt kérik, ha bárki információval rendelkezik az esetről, jelezze a hatóság felé.
 
lelépő.hu, fotók: Fertő-Hanság Nemzeti Park

Ez is tetszeni fog

Hozzászólás lezárva.