Ínyenc

A Kossuth-kifli csak egy ősi marketingfogás vagy egy zseniális sütemény?

A Kossuth-kifli történetnek nem tudni, mennyi valóságalapja van, az azonban biztos, hogy az államférfiról elnevezett sütemény a reformkor nagy marketingfogása volt.
 
A legenda szerint volt egy Palugyay Jakab nevű vendéglős, az ő tulajdonában volt a pozsonyi Zöldfa szálló étterme. Kossuth Lajos 1848. március 17-én ennek a szállónak az erkélyéről hirdette ki Magyarország újjászületését, miután előző nap Batthyány Lajost megbízták az első felelős magyar kormány megalakításával.
 
 
Úgy tudni, ennek a Palugyaynak volt mandulás, diós és mákos kiflije is, Kossuth pedig a mandulásat szerette a legjobban. Ennek ellenére a vendéglős mind a három vajas piskóta alapú süteményt Kossuth-kiflinek nevezte el, amely egycsapásra a reformkor legnépszerűbb desszertjévé vált, a vendéglőst pedig dúsgazdaggá tette.
 
Hozzávalók:
20 dekagramm vaj
20 dekagramm finomliszt
20 dekagramm porcukor
10 dekagramm őrölt dió
1 mokkáskanálnyi porcukor
4 tojás
1 citrom reszelt héja
 
Elkészítése:
1. lépés: Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. 
2. lépés: Öntsük bele a tésztát és egyengessük el. Nagyjából húsz perc alatt közepes hőfokon süssük készre. 3. lépés: Mielőtt kivennénk a sütőből, végezzünk tűpróbát rajta, hogy a közepe is biztosan átsüljön. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni.
4. Az idő elteltével egy nagyobb pogácsaszaggatóval vagy fánkszaggatóval szaggassuk hold formájúra. Persze, ha van otthon hold formájú süti kiszúró, azt is használhatjuk, de így a legautentikusabb.
 
Az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulóján országszerte izgalmas programokkal készülnek. Például látványos huszárbemutatóra kerül sor a Skanzenben, és egy óriási LEGO-kokárda építésében is részt vehetünk Budapesten.
 
lelépő.hu, fotók: Flickr, archív

Ez is tetszeni fog

Hozzászólás lezárva.