Programkereső

Idén csak két alkalommal lesz látható a János Vitéz az Operában

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából Szabó Máté új rendezésében állítja színpadra Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátékának ősváltozatát a Magyar Állami Operaház. A produkciót az idei évadban két alkalommal, március 10-én és 12-én láthatja a közönség.
 
Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója szerint a Petőfi Sándor művéből készült daljáték igazi helye az Erkel Színházban van, azonban a Petőfi bicentenárium egy olyan különleges esemény, amelynek alkalmából a magyar kultúrának ez az ikonikus alkotása két estére a március 15-i nemzeti ünnep időszakában az Operaház színpadán kaphat helyet.
 
A darab 2023 őszén az Erkel Színházban lesz újra látható.
A mostani két előadás különlegessége, hogy a János vitéz először szólal meg az Operában a 1904-es ősváltozatban, amelyet Rácz Márton karmester a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíjprogramjának részeként eredeti kéziratok alapján kutatott ki.
 
Petőfi Sándor 1845-ben megjelent elbeszélő költeményét 1903-ban Bakonyi Károly dolgozta át színpadi művé
első zenés darabja, a Huszka Jenővel közös Bob herceg című operett egy évvel korábbi sikerén felbuzdulva. A szövegkönyvet, melynek verseit Heltai Jenő írta, Beöthy László, a frissen megalakult Király Színház igazgatója vásárolta meg, és előbb Sztojanovics Jenőt, majd Kacsóh Pongrácot bízta meg a zene megkomponálásával. Az 1904-es ősbemutatót Fedák Sárival a címszerepben a kritika és a közönség részéről is kitörő lelkesedés fogadta, és a fővárosban, valamint országszerte több újabb bemutató követte.
 
A Magyar Állami Operaház műsorán az 1931-es premier óta 735 alkalommal szerepelt a János vitéz.
 
A János vitéz a fiatal művészeket is megihlette, a kisképzősök alkotásait egy látványos szabadtéri kiállításon lehet megtekinteni, Petőfi szülővárosában pedig egészen elképesztő programok várják az érdeklődőket.
 
lelépő.hu

Ez is tetszeni fog

Hozzászólás lezárva.