Természetjáró

Erre készülj a helyi túravezető szerint, ha a hétvégén a Kékestetőn szánkóznál

Az elmúlt öt napban szinte megállás nélkül esett a hó az ország több pontján, így a Mátrában is, ahol csodálatos hótakaró lepte el a tájat. Várhatóan a hétvégén hatalmas roham lesz, mindenki megindul a Kékestetőre, hogy csússzon néhányat. Demecs Norbi, túravezetőt kérdeztük, mire számítson az, aki a Mátra felé veszi az irányt.

Hóhelyzet

– Jelenleg három hivatalosan kijelölt szánkópálya üzemel a Mátrában, Kékestető-Mátraháza között, a Veronika-réten, Mátraházán és Mátrafüreden. Ezekből utóbbin nincs hó, a Mátraházán, a Remete-fa-dombja oldalában található pályán pedig vizes, latyakos a hó minősége – persze ha addig hűl a levegő vagy esik még rá hó, ami nagy valószínűséggel várható, akkor ez javulhat – árulta el magazinunk kérésére a szakértő.

Nagyobb, szánkózásra, hóember építésre vagy a téli örömöm kiteljesedésére alkalmasabb hó a túravezető tapasztalatai szerint azonban inkább

csak a magasabb területeken, Kékestetőn, Galyatetőn és a Felső-Mátrában, Mátraszentimre térségében van jelenleg.

– Kékestetőn, a sípálya tetején rengetegen szánkóznak most is, hiszen a sípálya értesüléseim szerint az idei évben nem fog kinyitni – magyarázza Demecs Norbi, megjegyezve, hogy azokon a terepeken, ahol sípálya üzemel (már az előkészítés folyamata alatt is) TILOS szánkózni vagy a pályán gyalogosan tartózkodni, így a mátraszentistváni Sípark természetesen nem opció.

Hol szánkózzunk a Mátrában?

Üzenem kívüli vagy régi sípályákat találhatunk Galyatetőn, a Péter-hegyese keleti oldalában, közvetlenül a kilátó mellett, amely egy igazán nagy lejtővel indít, de sokan látogatnak el itt a park és a sportpálya területére is, ahol azonban nincs szintkülönbség.

Szánkóterepnek szokták még használni Mátraszentlászlón a síházhoz tartozó sípályákat, mely szintén évek óta nem funkcionált már eredeti céljaként.

Mátraszentimrén ismert úti cél a Narád Hotel melletti kis utcából öt perces sétával elérhető Teréz-hegyi lejtő, mely szintén sípálya volt egykor, valamint Bagolyirtás határában is van egy ilyen, funkcióján kívüli sípálya.

A túravezető fontos kérése a szánkózóktól, hogy a tevékenységet a fent említett helyeken folytassák, és semmiképpen sem a kijelölt túra, vagy kerékpárutakon.

– Az elmúlt években több alkalommal is találkoztam olyan kijelölt, jelzett túrautakkal, ahol a meredekségükből adódóan korábban már sokan szánkóztak vagy csúszkálták, balesetveszélyessé téve így az adott szakaszt a gyalogosan közlekedők számára. Tartsuk tiszteletben és szem előtt egymás biztonságát az erdőben is! – húzta alá.

lelépő.hu, fotók: Demecs Norbi hivatalos Facebook oldala

Ez is tetszeni fog

Hozzászólás lezárva.