Természetjáró

Kerékpárutakkal kötik össze az Erdélyi-szigethegység legszebb látványosságait

Összesen kettőszázhuszonhét kilométernyi kerékpárutakkal kötik össze az Erdélyi-szigethegység, három megye területén található látványosságait. Ebből 99,3 kilométer Bihar, 92,4 kilométer Kolozs, míg 35,3 kilométer Fehér megye területén épül meg.
 
A kerékpárút-hálózat kiindulópontja a hegyekben lesz, ahol a „három ág” összeér, a bihari ág pedig a Félixfürdő mellett csatlakozik rá a Nagyvárad környéki bicikliút-hálózatra.
 
 
Az erdélyi Bihar, Kolozs és Fehér megye önkormányzata 2021-ben kötött együttműködési szerződést az Erdélyi-szigethegység kivételes szépségű karsztvidékének fejlesztése, népszerűsítése, turizmusának fellendítése céljából. Első lépésként mindegyik megye vállalta, hogy
 
kiépíti és felújítja a Pádis-fennsíkra és a többi természeti látnivalóhoz vezető utakat, valamint a turizmushoz szükséges infrastruktúrát.
 
Az Erdélyi-szigethegység leglátványosabb része a Pádis-fennsík és környéke, főbb látnivalói a Csodavár, a Galbena-sziklaszoros, a Szamos-bazár, a Medve-barlang, az aranyosfői (szkerisórai) jégbarlang és a havasrekettyei vízesés.
 
Nem ez az egyetlen kerékpárút, ami hamarosan festői erdélyi tájakon vezet majd keresztül. Ahogyan ebben a cikkünkben is megírtuk, a Torockói-havasokon keresztül hegyi út köti majd össze Abrudbányát és az eldugott mócvidéki településeket Nagyenyeddel és a Szászsebes-Torda-autópályával, a munkálatok során pedig kerékpárutak is létesülnek majd.
 
lelépő.hu

Ez is tetszeni fog

Hozzászólás lezárva.