Természetjáró

Zenészek hívják fel a figyelmet a Balaton természeti kincseire

A Balaton környezeti értékeire hívják fel a figyelmet tizenkét zenész és zenekar dalai, amelyek a Balatorium ökológiai, kulturális eseménysorozat keretében egy tematikus albumon jelennek meg.
 
A Balatorium a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként egy tudományos, meglévő kutatásokat összegző edukációs program, amely kulturális-művészeti eszközökkel mutatja be a Balaton és térségének ökológiai összefüggéseit.
 
A kezdeményezéshez csatlakozva a Banana Records összefogta a magyar zenei színtér képviselőit, hogy együtt tegyenek a Balaton jövőjéért.
 
Az ismert előadók mellé fiatal tehetségek jelentkezését is várják. A projekt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával, a PAD Alapítvány és a szabadonbalaton szakmai mentorálásával jön létre.
 
A Balatorium kutatók és művészek összefogása a Balatonért, amely kulturális programokon keresztül igyekszik láthatóvá tenni a tó összetett ökoszisztémáját, és hozzájárulni a jövőjét érintő kérdésekben folytatott párbeszédhez.
 
A cél rábírni a tó használóit arra, hogy új szempontok mentén gondolkodjanak Közép-Európa legnagyobb tavának fontosságáról.
 
Mint a közleményben kiemelik, a Balaton nemcsak lakóövezetként, turisztikai desztinációként, fesztivál- vagy gasztrocélpontként funkcionál, hanem számos élőlény komplex élőhelye is. A hazai zeneipar kiválóságai vállalták, hogy egy-egy új dal megalkotásával közvetítik a Balaton védelmének fontosságát.
 
A tervek szerint még idén a Banana Records gondozásában jelenik meg egy tematikus album olyan közreműködőkkel, mint Deva, Hegedűs Józsi, Iamyank, a Jazzbois, Mmamt, a Mordái, Onakom, a SunMa, a Wave of Sound, a Wavy és Zalai Richárd. Pályázatot is hirdetnek, amelynek révén egy előadó vagy zenekar egy dallal csatlakozhat az előbb említett zenészek sorához, és lehetőséget kap arra, hogy saját szerzeménye is szerepeljen a lemezen.
 
 
Az Analog Balaton tagjai által a Balatonnál rögzített természeti hangokat a résztvevők bármelyike szabadon felhasználhatja.
 
A beérkező pályázatokat március 15. éjfélig várják.
 
MTI – Lelépő

Ez is tetszeni fog

Hozzászólás lezárva.